domingo, 20 de marzo de 2016

Resum de la xerrada-col·loqui sobre paternalitat positiva

Hola famílies!

El passat dia 14 va tenir lloc a l'escola una xerrada-col·loqui sobre Paternalitat positiva, i per aquells que per qualsevol motiu no veu poder assistir, us en volem fer cinc cèntims, va ser molt interessant.


Principalment la xerrada que va fer-nos en Esteve Gay va girar entorn al concepte d'AUTOESTIMA, que en la educació moderna és la base.
De fet, ens deia l'Esteve que hem d'aprendre a educar; educar no és moldejar al nen a la nostra manera, és ajudar-lo a mostrar o extreure les seves qualitats, per ell o ella pugui auto-construir la seva personalitat. I ho hem de fer amb mà de ferro, però guant de seda, és a dir, amb autoritat però amb molta comprensió i tendressa.

El concepte d'autoestima es conforma per dos: AUTO i ESTIMA.
   AUTOritat - dóna als nens i nenes els límits i referents, per tant els portarà cap a l'èxit, l'excel·lencia, els donarà la capacitat per afrontar els reptes de la vida.
   ESTIMAció - dóna als nens i nenes el benestar emocional, la pau i felicitat. No hem d'oblidar mai que els estimem sempre, l'amor cap als fills és incondicional.

L'autoestima es basa en 4 pilars.
  - IDENTITAT: és l'efecte mirall, el que nosaltres li diem que és. Són els valors que li transmetem, que donaran la essència de la persona, i que es construeixen amb l'exemple. Com més afectiva sigui la relació més reflexe de l'efecte mirall, més influència sobre l'infant.
  - VINCULACIÓ: és l'amor incondicional, la sensació d'equip, el poder comptar amb els altres. Per aconseguir les coses necessitem dels demés, per tant han d'aprendre a vincular-se.
 - EMPODERAMENT: donar autonomia funcional i decisional, fer i decidir, prendre decisions. Hem d'obrir ventalls per que els fills puguin decidir. És un poder democràtic autoritatiu. Un exemple d'això pot ser deixar-los decidir entre 2 opcions de sopar, sempre que qualsevol de les dues opcions a nosaltres ens semblin bé. Ells han decidit, però sobre allò que a nosaltres ens convé.
Per això necessiten tenir cobertes quatre necessitats: atenció, respecte, afecte i reconeixement.
  - FLUIR: ensenyar-los a relaxar-se, a ser conscient dels sentiments i saber regular-los.


I com a últim apunt, uns petits consells que van sortir entre tots al col·loqui posterior a la xerrada:
- el llenguatge corporal és molt important
- com a pares hem de ser segurs
- la comunicació ha de ser assertiva
- l' humor ajuda molt a controlar els mals moments
- si estem o estan molt enfadats, veure aigua pot servir d'ajudar per calmar-nos

Fins aquí el resum; aquest ha estat elaborat gràcies a les notes presses allà mateix, espero que sigui el més fidedigne possible a la realitat.

Fins la propera!




No hay comentarios:

Publicar un comentario